bu

Езикови карти за изучаване на чужд език. Най-добрият начин за запаметяване на думите

Andrew Kuzmin / 01 Jun

Езикови карти за изучаване на чужд език са най-простият и най-често използван метод за самообучение. Едната страна държи трудна дума, а другата страна има своето значение или превод.

След като сте съставили палуба с карти, започнете да гледате картите, като постепенно отхвърляте това, което вече сте научили, докато не сте научили цялата палуба.

След като запомних около 10 000 нови думи и ги използвах в езиковата практика, мога да напиша история за моя процес, който се надявам да ви помогне да преминете по същия път с максимална ефективност, в по-кратко време и с по-малко грешки.

Първо, си поставих за цел да науча 500-те най-използвани думи на английски и да намеря статистиката на най-използваните думи, съставена на базата на изследвания.

След като съставих списък с тези думи, започнах да създавам карти за езикови карти, да ги разделя на палуби и да ги науча.

Когато целта беше постигната, разбрах, че за достойни познания по английски език трябва да знаете най-малко 5 000 различни думи.

Очевидната невъзможност за използване на няколко хиляди хартиени карти ме накара да разработя удобно мобилно приложение за тази цел.

Необходимо е да се определят ключовите функции, за да се постигне максимален резултат. Ето защо, преди да започна разработката на приложението, съставих пълен списък на функциите и необходимите инструменти:

 1. Възможност за създаване и съхраняване на неограничен брой карти
 2. Архив за съхраняване и анализиране на обема на учебния материал
 3. Възможност за изтегляне на данни от текстови документи с функция за автоматично създаване на карти, за да направите свой собствен образователен материал
 4. Автоматично изговаряне на всички карти в желания ред, с регулируема честота на повтаряне и функции за използване на аудиоплейъра за слушане на изучавания материал по всяко време
 5. Създаване на тематични бази данни за различни аспекти на живота
 6. Създаване на флаш-карти с изображения за създаване на асоциации с визуализации
 7. Работа без интернет и в самолетен режим
 8. Съхранение в облака за всички трудно запомнящи се думи
 9. Простота на използване
 10. Персонализируеми ежедневни упражнения за запаметяване на думи
 11. Уведомления за планирани упражнения
 12. Конфигурируема поръчка за сортиране на думи
 13. Прехвърляне на карти в бази данни
 14. Способност да изучават чужди езици и няколко езика едновременно

След като определих целите, започнах активно да създавам нов продукт.

С малко опит в разработването на приложения за операционната система Android започнах да работя по първата версия на LingoCard за смартфона си и след няколко месеца беше готова първата мобилна програма с езикови карти и една база данни (една палуба карти). За да разработя по-сложни инструменти, започнах да обсъждам възможностите за внедряване с професионалните разработчици, които познавах. Момчетата харесаха идеята ми и в резултат на това започнаха да се присъединят ентусиасти към проекта. След като реализирахме нашите идеи, решихме да не спираме и разработихме още няколко уникални инструмента за две операционни системи: Android и iOS. Разполагахме безплатно с приложението си в Google Play и Apple Store.

езикови карти

В продължение на няколко месеца десетки хиляди хора по света започнаха да използват нашите приложения без такси, получихме много благодарствени писма, указания за грешки - писма и предложения за това как да подобрим продукта, за който сме благодарен. В резултат на това имаме голям брой задачи и нови идеи.

Докато се потопите в езиковата среда, разбирането за необходимостта от бързо формулиране на изреченията става все по-разбираемо. Това е разбирането на изречения и основни фрази, което прави вашата реч приемлива за разговор и бърз превод. Поради това беше решено да се съберат карти с изречения, фрази и идиоми. Сега в нашите приложения можете да намерите стотици хиляди езикови карти с куп думи и различни изречения.

Всички езикови карти в нашите приложения нямат ограничение за добавяне на текст, така че е възможно да създадете флаш карти с любимите си текстове на песни или абзаци от любимите си книги. След като добавите много текст, можете да превъртите нагоре или надолу и да слушате синтезатора на речта.

Flashcards са достъпни за обучение в два режима:

 1. Списък на режима с карти, където можете да видите всички карти наведнъж и да превъртите базата данни нагоре / надолу. Всяка карта може да бъде преместена директно от списъка, като докоснете бутона за превключване.
 2. Отворете картата. Тук можете да отворите картата в пълен размер с голямо текстово съдържание и да прекарате всички карти в ляво / дясно. В този режим е възможно и да редактирате карти, да ги изпратите в активна и проучена база данни. Възможно е също така да прикачите картини и снимки към flashcard, за да създадете асоциативни "визуални изображения". Всяка карта се преобръща от другата страна, като се докосва навсякъде в текстовото поле.

В менюто за приложения можете да намерите много настройки за различни режими на обучение.

Работейки по проблема с липсата на време за изучаване, решихме да създадем уникален аудиоплейър, който да излъчва всеки текст и създадени карти в произволен ред, като се редуват между чужди думи и техния превод. В резултат на това чужд език може да бъде изучаван подобно на слушане на музика навсякъде и по всяко време. Сега този инструмент се реализира с възможност за слушане на около 40-50 чужди езика, в зависимост от използваното устройство и платформа. Вярвам, че след известно време нашият играч ще работи с всички известни езици на планетата.

Може също да е важно да запаметите думите, например по азбучен ред, в обратен азбучен ред, на случаен принцип, в теми и т.н.

Можете да изучавате всяка комбинация от 67 чужди езика с нашите инструменти. Всички ваши флаш картони се съхраняват на облачен сървър, за да можете да променяте устройства, просто трябва да запомните имейла и паролата си.

В близко бъдеще планираме да разработим инструмент за търсене на местни оратори и видеоконферентна функция, с която можете да създавате нови езикови карти по време на разговора или урока.

Освен това, с помощта на нашите флаш карти можете да практикувате правилното произношение на думи или изречения. За да направите това, ние внедряваме и разработваме инструменти с разпознаване на реч, които ще слушат вашето произношение и ще ви покажат грешките си.

Използване на системата на Leitner.

Системата Leitner е широко използван метод за ефикасно използване на флаш картите, предложен през 70-те години от германския научен журналист Себастиан Лийтнър.

Това е просто прилагане на принципа на раздалечено повторение, където картите се преглеждат на нарастващи интервали.

В този метод флаш картите се сортират в групи според степента, в която обучаемият познава всеки от тях в полето за обучение на Leitner. Участниците се опитват да си припомнят решението, написано на карта за бърз достъп. Ако успеят, те изпратят картата на следващата група. Ако се провалят, те го изпращат обратно в първата група. Всяка следваща група има по-дълъг период от време, преди обучаемият да поиска да прегледа картите. Този метод може да се използва както за изучаване на чужди езици, така и за запаметяване на друга информация.

Ще можете да използвате системата Leitner с нашето приложение. Flashcards могат да бъдат преместени в няколко групи. Например, можете да заредите учебния материал в приложение или просто да изберете готов речник, след което, докато се движите през картите, можете да ги преместите в базата данни "проучен", оставете ги в палубата, ако не можете веднага да ги запомните или да прехвърлите най-трудните думи към активната база данни. След това първо изучавате активната база данни, след което избирате и периодично преглеждате наученото в изследваната база данни.

Нашият мозък не разбира защо трябва да помни голям брой нови думи и постоянно се опитва да се отърве от ненужна информация. За да преодолеем този проблем, трябва буквално да накараме мозъка да го направи. Представете си, че за да запомните хиляди нови думи, трябва да създадете няколко стотици хиляди или дори милиони нови невронни връзки в главата си! В резултат на това със сигурност ставаме по-умни.

За да постигнем тези цели, ние разработваме нашия уникален софтуер, който може да се сравни с тъкачен стан за създаване на нови невронни връзки в мозъка - просто трябва да изберете правилния материал и да положите усилия да постигнете най-добрия резултат.