srp

Фласхцардс - језичке картице за учење страног језика

Andrew Kuzmin / 22 Jun

Фласхцардс за учење страног језика су најједноставнији и најчешћи начин самосталног учења. Једна страна има тешку реч, а друга страна има значење или превод.

Након што сте припремили картицу картона, почели сте да гледате карте, постепено остављате на страну оно што сте већ научили, док не сазнате целу палубу.

Након што сам упознао око 10.000 нових речи и користио их у језичкој пракси, могу да напишем причу о мом процесу, за који се надам да вам може помоћи да пређете исти пут максималном ефикасношћу, у краћем времену и са мање грешака.

Прво, поставио сам себи циљ да учим 500 најчешће коришћених речи на енглеском језику и пронашао статистику најкориснијих речи, састављених на основу истраживања.

Пошто сам саставио листу ових речи, почео сам да креирам картице за папир, да их поделим у палубе и научим их.

Када је циљ постигнут, схватио сам да за добро познавање енглеског морате знати најмање 5.000 различитих речи.

Очигледна немогућност коришћења неколико хиљада папирних картица ми је гурнула да развијем погодну мобилну апликацију за ову сврху.

Било је неопходно одредити кључне функције за постизање максималног резултата. Због тога, пре почетка развоја апликације, направио сам комплетну листу функција и потребних алата:

 1. Способност стварања и складиштења неограниченог броја картица
 2. Архива за чување и анализу волумена наученог материјала
 3. Могућност преноса било ког податка из текстуалних докумената са функцијом аутоматског стварања картица за прављење сопственог образовног материјала
 4. Аутоматско вођење свих картица у жељеном редоследу, са подесивом брзином понављања и функцијама коришћења аудио плејера за слушање студираног материјала у било ком тренутку
 5. Креирање тематских база података о различитим аспектима живота
 6. Креирање језичких фласх картица са сликама за стварање асоцијација са визуелним приказом
 7. Рад без интернет и на авионском режиму
 8. Облак у облаку за све тешко запамтљиве речи
 9. Једноставност употребе
 10. Прилагодљиве дневне вежбе за меморисање речи
 11. Обавештења о планираним вежбама
 12. Редослед налога за сортирање речи
 13. Преношење картица у базе података
 14. Могућност истовременог учења страних језика и неколико језика

Након утврђивања циљева, почео сам активно креирати нови производ.

Имајући мало искуства у развоју апликација за Андроид оперативни систем, почео сам да радим на првој верзији LingoCard-а за мој паметни телефон, а за неколико месеци је спремна прва мобилна апликација са језичким картицама и једном базом података (једна децк картица). Да бих развио сложеније алате, почео сам да дискутујем о могућностима имплементације са професионалним програмерима за које сам знао. Момци ми се свидела моја идеја, и као резултат, ентузијасти су почели да се прикључују пројекту. Након имплементације наших идеја, одлучили смо да не зауставимо и развијемо још неколико јединствених алата за два оперативна система: Андроид и iOS. Хостовали смо нашу апликацију на Google Play и Apple Store бесплатно.

Фласхцардс

Неколико месеци, десетине хиљада људи широм света почело је да користи наше апликације без икаквих накнада, добили смо пуно захвалних писама, грешака-слова и сугестија о томе како побољшати производ, за који смо ми захвални. Као резултат тога, имамо велики број задатака и нових идеја.

Док сте уроњени у језичко окружење, долази до схватања потребе за способношћу да брзо формулишете реченице. То је разумијевање реченица и основних фраза које ваш говор омогућавају прихватање разговора и брзог превођења. Због тога је одлучено да се сачувају картице са реченицама, фразама и идиомима. Сада, у нашим апликацијама можете пронаћи стотине хиљада језичких картица са гомилом речи и различитим реченицама.

Све језичке картице у нашим апликацијама немају ограничења за додавање текста, тако да је могуће креирати фласх картице са омиљеним пјесмама или параграфима из ваших омиљених књига. Након додавања пуно текста, можете се померати нагоре или надоле и слушати синтетизатором говора.

Фласх картице су доступне за обуку у два начина:

 1. Листа режима картица, где можете одмах да видите све картице и померите базу података горе / доле. Свака картица се може директно с листе додирнути притиском на тастер.
 2. Отворите мод картицу. Овдје можете отворити картицу у пуном приказу са великим садржајем текста и превлачити све картице лијево / десно. У овом моду могуће је уређивати картице, послати их у активну и проучавану базу података. Такође је могуће уметати слике и фотографије у фласх картицу како би створили асоцијативне "визуелне слике". Свака картица се пребацује на другу страну једноставним додиром било где у текстуалном пољу.

У менију апликације можете наћи многе поставке за различите модове тренинга.

Радимо на проблему недостатка времена за учење, одлучили смо да направимо јединствени аудио плејер који ће гласати било који текст и било које креиране картице у било ком редоследу, промјенљивим између страних ријечи и њиховог превода. Као резултат, страни језик се може проучавати слично слушању музике било гдје и било када. Сада се овај алат реализује уз могућност слушања око 40-50 страних језика, у зависности од коришћеног уређаја и платформе. Верујем да ће након неког времена наши играчи радити са свим познатим језицима планете.

Такође је важно запамтити речи, на примјер, по абецедном реду, у обрнутом абецедном реду, случајно, у темама итд.

Можете да проучавате било коју комбинацију 67 страних језика са нашим алатима. Све ваше картице се чувају на цлоуд серверу, тако да можете да мењате уређаје, само треба да запамтите е-пошту и лозинку.

У блиској будућности планирамо да развијемо алат за претраживање изворних звучника и функцију видео конференције, помоћу које можете креирати нове језичке картице током разговора или лекције.

Поред тога, уз помоћ наших фласх картица можете изводити исправно изговарање речи или реченица. Да бисмо то урадили, имплементирамо и развијамо алате с препознавањем говора који ће слушати ваш изговор и показати ваше грешке.

Употреба Леитнеровог система.

Систем Леитнер је широко коришћена метода ефикасног коришћења фласх картица, коју је 1970. године предложио њемачки научни новинар Себастиан Леитнер.

То је једноставна примена принципа размножавања понављања, гдје се картице прегледају у растућим интервалима.

У овом начину картице се сортирају у групе према томе колико добро ученик зна сваког у Леитнеровом пољу за учење. Ученици покушавају да се сетите решења написане на фласх картици. Ако успију, шаљу карту следећој групи. Ако не успију, пошаљу га у прву групу. Свака наредна група има дужи временски период пре него што је ученик потребан да врати картице. Овај метод се може користити и за учење ријечи страног језика и за памћење других информација.

Моћи ћете да користите Леитнер систем са нашом апликацијом. Фласх картице се могу померати у неколико група. На пример, учитавате материјал за обуку у апликацију или једноставно изаберете готов производни речник, а онда док се крећете кроз картице, можете их премјестити у "проучавану" базу података, оставити их на палуби ако не можете одмах запамтите их или пренесите најтеже речи у активну базу података. Затим прво проучавате активну базу података, а затим изаберете и с времена на време ревидирајте научени материјал у проучавани бази података.

Наш мозак не разуме зашто је потребно запамтити велики број нових речи и стално покушава да се ријеши непотребних информација. Да бисмо превладали овај проблем, морамо дословно присилити мозак да то уради. Само замислите да бисте запамтили хиљаду нових речи, потребно је да створите неколико стотина хиљада или чак милион нових неуронских веза у вашој глави! Као резултат тога, свакако смо постали паметнији.

Да бисмо постигли ове циљеве, развијамо свој јединствени софтвер који се може упоредити са пробојом за стварање нових неуронских веза у мозгу - једноставно морате одабрати прави материјал и уложити напоре да постигнете најбољи резултат.