may

Kad bahasa untuk belajar bahasa asing

Andrew Kuzmin / 14 Jun

Kad bahasa untuk belajar bahasa asing adalah cara belajar sendiri yang paling mudah dan paling biasa. Satu pihak memegang perkataan yang sukar, dan pihak lain mempunyai makna atau terjemahannya.

Selepas membuat dek kad, anda mula melihat kad, secara beransur-ansur menyisihkan apa yang telah anda pelajari, sehingga anda telah mempelajari seluruh dek.

Setelah menghafal kira-kira 10,000 kata baru dan menggunakannya dalam amalan bahasa, saya boleh menulis kisah tentang proses saya, yang saya harap dapat membantu anda merentasi laluan yang sama dengan kecekapan maksimum, dalam masa yang lebih singkat dan dengan kesilapan yang lebih sedikit.

Pertama, saya menetapkan matlamat untuk mempelajari 500 perkataan yang paling banyak digunakan dalam bahasa Inggeris dan mendapati statistik kata-kata yang paling digunakan, disusun berdasarkan penyelidikan.

Setelah menyusun senarai kata-kata ini, saya mula membuat kad bahasa kertas, untuk membahagikannya ke dek dan belajar.

Apabila matlamat dicapai, saya menyedari bahawa untuk pengetahuan bahasa Inggeris yang baik, anda perlu mengetahui sekurang-kurangnya 5,000 perkataan yang berbeza.

Kemuliaan jelas menggunakan beberapa ribu kad kertas mendorong saya untuk membangunkan aplikasi mudah alih yang mudah untuk tujuan ini.

Ia adalah perlu untuk menentukan fungsi utama untuk mencapai keputusan maksimum. Oleh itu, sebelum memulakan perkembangan aplikasi, saya menyusun senarai lengkap fungsi dan alat yang diperlukan:

 1. Keupayaan untuk membuat dan menyimpan kad tanpa had
 2. Arkib untuk menyimpan dan menganalisis kelantangan bahan yang dipelajari
 3. Keupayaan untuk memuat turun sebarang data dari dokumen teks dengan fungsi penciptaan kad automatik untuk membuat bahan pendidikan anda sendiri
 4. Menyatakan secara automatik semua kad mengikut urutan yang diingini, dengan kadar pengulangan yang boleh dilaraskan dan fungsi menggunakan pemain audio untuk mendengar bahan yang diteliti pada bila-bila masa
 5. Pembentukan pangkalan tematik pada pelbagai aspek kehidupan
 6. Membuat flashcards bahasa dengan imej untuk membuat persatuan dengan visual
 7. Operasi tanpa internet dan mod kapal terbang
 8. Storan awan untuk semua kata-kata yang sukar diingat
 9. Kesederhanaan penggunaan
 10. Latihan harian yang disesuaikan untuk menghafal perkataan
 11. Pemberitahuan latihan berjadual
 12. Urutan pengurutan perkataan yang boleh dikonfigurasikan
 13. Memindahkan kad ke pangkalan data
 14. Keupayaan untuk belajar bahasa asing dan beberapa bahasa pada masa yang sama

Setelah menentukan matlamat, saya mula aktif mencipta produk baru.

Setelah mengalami sedikit pengalaman mengembangkan aplikasi untuk sistem pengendalian Android, saya mula bekerja pada versi pertama LingoCard untuk telefon pintar saya dan dalam beberapa bulan aplikasi mudah alih pertama dengan kad bahasa dan satu pangkalan data (satu dek kad) telah siap. Untuk mengembangkan alat yang lebih kompleks, saya mula membincangkan pilihan pelaksanaan dengan pemaju profesional yang saya tahu. Orang-orang menyukai idea saya, dan sebagai hasil peminat mula menyertai projek itu. Setelah melaksanakan idea kami, kami memutuskan untuk tidak menghentikan dan membangunkan beberapa alat yang lebih unik untuk dua sistem operasi: Android dan iOS. Kami telah menganjurkan aplikasi kami di Google Play dan Gedung Apple secara percuma.

kad bahasa

Selama beberapa bulan, puluhan ribu orang di seluruh dunia mula menggunakan aplikasi kami tanpa sebarang bayaran, kami menerima banyak terima kasih-surat, tanda-tanda-kesilapan-surat dan cadangan tentang bagaimana untuk memperbaiki produk, yang mana kami bersyukur. Akibatnya, kami mempunyai banyak tugas dan idea baru.

Seperti yang termaktub dalam persekitaran bahasa, terdapat pemahaman mengenai keperluan untuk keupayaan untuk merumuskan ayat-ayat dengan cepat. Ini adalah pemahaman ayat dan frasa asas yang menjadikan ucapan anda dapat diterima untuk perbualan dan penterjemahan cepat. Oleh itu, ia telah diputuskan untuk menyusun kad dengan ayat, frasa dan idiom. Sekarang, dalam aplikasi kami, anda boleh menemui ratusan ribu kad bahasa dengan banyak kata dan pelbagai ayat.

Semua kad bahasa dalam aplikasi kami tidak mempunyai had untuk menambahkan teks, jadi mungkin untuk membuat flashcards dengan lirik lagu kegemaran anda atau perenggan dari buku kegemaran anda. Selepas menambah banyak teks, anda boleh menatal ke atas atau ke bawah dan mendengar dengan pensintesis pertuturan.

Flashcards boleh didapati untuk latihan dalam dua mod:

 1. Senarai mod kad, di mana anda boleh melihat semua kad sekaligus dan tatal pangkalan data ke atas / bawah. Setiap kad boleh dibalik terus dari senarai dengan mengetik butang flip.
 2. Mod kad terbuka. Di sini anda boleh membuka kad dalam paparan penuh dengan kandungan teks yang besar dan leret semua kad ke kiri / kanan. Dalam mod ini, juga boleh mengedit kad, menghantarnya ke pangkalan data yang aktif dan dipelajari. Ia juga mungkin untuk melampirkan gambar dan gambar ke flashcard untuk mencipta "imej visual" bersekutu. Setiap kad dilancarkan ke sisi lain dengan hanya mengetuk mana-mana sahaja dalam medan teks.

Dalam menu aplikasi, anda boleh mencari banyak tetapan untuk mod latihan yang berlainan.

Bekerja pada masalah kekurangan masa untuk belajar, kami memutuskan untuk membuat pemain audio yang unik yang akan menyuarakan mana-mana teks dan mana-mana kad yang dibuat dalam apa-apa perintah, seli antara kata-kata asing dan terjemahan mereka. Akibatnya, bahasa asing boleh dikaji sama dengan mendengar muzik di mana saja dan pada bila-bila masa. Sekarang alat ini dilaksanakan dengan kemungkinan untuk mendengar kira-kira 40-50 bahasa asing, bergantung pada peranti dan platform yang digunakan. Saya percaya bahawa selepas beberapa ketika pemain kami akan bekerja dengan semua bahasa yang diketahui di planet ini.

Ia juga penting untuk menghafal kata-kata, contohnya, dalam susunan abjad, dalam susunan abjad terbalik, secara rawak, dalam topik, dsb.

Anda boleh mengkaji apa-apa kombinasi dari 67 bahasa asing dengan alat kami. Semua flashcards anda disimpan di pelayan awan, jadi anda boleh menukar peranti, anda hanya perlu mengingati e-mel dan kata laluan anda.

Dalam masa terdekat, kami merancang untuk membangunkan alat untuk mencari penceramah asli dan fungsi persidangan video, yang mana anda boleh membuat kad bahasa baru sepanjang perbualan atau pelajaran.

Di samping itu, dengan bantuan flashcards kami, anda boleh mengamalkan sebutan yang betul perkataan atau ayat. Untuk melakukan ini, kami melaksanakan dan membangunkan alat dengan pengecaman pertuturan yang akan mendengar sebutan anda dan menunjukkan kesilapan anda.

Penggunaan sistem Leitner.

Sistem Leitner adalah kaedah yang digunakan secara meluas menggunakan flashcards yang dicadangkan oleh wartawan sains Jerman Sebastian Leitner pada tahun 1970-an.

Ini adalah pelaksanaan yang mudah dari prinsip pengulangan jarak, di mana kad dikaji semula pada jarak yang semakin meningkat.

Dalam flashcards kaedah ini disusun ke dalam kumpulan berdasarkan bagaimana pelajar mengetahui setiap satu dalam kotak pembelajaran Leitner. Pelajar cuba mengingat penyelesaian yang ditulis pada kad flash. Sekiranya mereka berjaya, mereka akan menghantar kad ke kumpulan seterusnya. Jika mereka gagal, mereka menghantarnya semula ke kumpulan pertama. Setiap kumpulan yang berjaya mempunyai tempoh masa yang lebih lama sebelum pelajar dikehendaki menyemak semula kad tersebut. Kaedah ini boleh digunakan untuk mempelajari kata-kata bahasa asing, dan menghafal maklumat lain.

Anda akan dapat menggunakan sistem Leitner dengan aplikasi kami. Flashcards boleh dipindahkan ke beberapa kumpulan. Sebagai contoh, anda memuatkan bahan latihan ke dalam aplikasi atau hanya memilih kamus yang sedia dibuat, maka semasa anda bergerak melalui kad, anda boleh memindahkannya ke pangkalan "belajar", biarkan mereka di geladak jika anda tidak boleh segera ingat mereka, atau pindahkan kata-kata yang paling sukar kepada pangkalan data aktif. Kemudian anda mengkaji dahulu pangkalan data aktif, kemudian dipilih dan dari semasa ke semasa, menyemak semula bahan yang dipelajari dalam pangkalan data yang dipelajari.

Otak kita tidak faham mengapa ia perlu mengingati sebilangan besar kata-kata baru dan sentiasa cuba menyingkirkan maklumat yang tidak perlu. Untuk mengatasi masalah ini, kita perlu memaksa otak untuk melakukannya. Bayangkanlah untuk mengingati seribu perkataan baru, anda perlu membuat beberapa ratus ribu atau bahkan jutaan sambungan saraf baru di kepala anda! Akibatnya, kami pasti menjadi lebih bijak.

Untuk mencapai matlamat ini, kami sedang membangunkan perisian unik kami yang boleh dibandingkan dengan alat tenun untuk mewujudkan sambungan neural baru di otak - anda hanya perlu memilih bahan yang betul dan dimasukkan ke dalam usaha untuk mencapai hasil yang terbaik.