hrv

Jezične kartice za učenje stranog jezika. Najbolji način pamćenja riječi

Andrew Kuzmin / 01 Jun

Jezične kartice za učenje stranog jezika najjednostavniji su i najčešći način samoprovjere. Jedna strana ima tešku riječ, a druga ima svoje značenje ili prijevod.

Nakon što sastavite palubu kartica, počnete gledati kartice, postupno stavljajući na stranu ono što ste već naučili, sve dok ne naučiš cijelu palubu.

Nakon što sam zapamtio oko 10.000 novih riječi i upotrebljavajući ih u jezičnoj praksi, mogu napisati priču o mom procesu, a nadam se da će vam to pomoći u istom putu uz maksimalnu učinkovitost, u kraćem vremenu i uz manje pogrešaka.

Prvo sam postavio cilj učenja 500 najčešće korištenih riječi na engleskom jeziku i pronašao statistiku najčešće korištenih riječi sastavljenih na temelju istraživanja.

Nakon što sam sastavio popis tih riječi, počeo sam stvarati papirnate jezične kartice, podijeliti ih na palube i naučiti ih.

Kada je cilj postignut, shvatio sam da za dobro poznavanje engleskog jezika morate znati najmanje 5.000 različitih riječi.

Očigledna nemogućnost korištenja nekoliko tisuća papirnih kartica potaknula me da razvijem prikladnu mobilnu aplikaciju za tu svrhu.

Bilo je potrebno odrediti ključne funkcije kako bi se postigao maksimalni rezultat. Stoga, prije početka izrade aplikacije sastavio sam kompletan popis funkcija i potrebnih alata:

 1. Sposobnost stvaranja i pohranjivanja neograničenog broja kartica
 2. Arhiviranje za pohranjivanje i analizu volumena učenog materijala
 3. Sposobnost preuzimanja podataka iz tekstualnih dokumenata s funkcijom automatskog stvaranja kartica kako bi se napravio vaš obrazovni materijal
 4. Automatsko iznošenje svih kartica u željenom redoslijedu s prilagodljivom brzinom ponavljanja i funkcijama korištenja audio playera za slušanje studiranog materijala u bilo kojem trenutku
 5. Stvaranje tematskih baza podataka o različitim aspektima života
 6. Stvaranje jezičnih flash kartica sa slikama za stvaranje povezivanja s vizualnim prikazima
 7. Rad bez interneta i način rada u zrakoplovu
 8. Pohrana oblaka za sve teško zapamćene riječi
 9. Jednostavnost korištenja
 10. Prilagodljive dnevne vježbe za pamćenje riječi
 11. Obavijesti o rasporedu vježbi
 12. Konfigurabilni redoslijed sortiranja riječi
 13. Prijenos kartica u baze podataka
 14. Sposobnost da se istovremeno nauče bilo koji strani jezik i nekoliko jezika

Nakon što sam odredio ciljeve, počeo sam aktivno stvoriti novi proizvod.

Imajući malo iskustva u razvoju aplikacija za Android operativni sustav, počeo sam raditi na prvoj verziji LingoCard za moj smartphone i za par mjeseci prva mobilna aplikacija s jezičnim karticama i jedna baza podataka (jedna paluba kartica) bila je spremna. Da bismo razvili složenije alate, počeo sam razgovarati o mogućnostima implementacije s profesionalnim programerima koje sam poznavao. Momci su mi se svidjeli mojoj ideji i kao rezultat su se entuzijasti počeli pridružiti projektu. Nakon provedbe naših ideja odlučili smo ne zaustaviti i razvijati još nekoliko jedinstvenih alata za dva operacijska sustava: Android i iOS. Hostirali smo aplikaciju na usluzi Google Play i Apple Store besplatno.

jezične kartice

Deseci tisuća ljudi diljem svijeta počeli su upotrebljavati naše aplikacije već nekoliko mjeseci bez naknade, primili smo mnoge hvala-pisma, znakove pogrešaka i prijedloge o tome kako poboljšati proizvod za koji smo zahvalan. Kao rezultat toga imamo velik broj zadataka i novih ideja.

Dok uronite u jezičnu okolinu, dolazi do razumijevanja potrebe za sposobnošću brzog formuliranja rečenica. To je razumijevanje rečenica i osnovnih fraza koje vaš govor čini prihvatljivim za razgovor i brz prijevod. Stoga je odlučeno sastaviti kartice s rečenicama, fraze i idiomima. Sada u našim aplikacijama možete pronaći stotine tisuća jezičnih kartica s hrpom riječi i različitih rečenica.

Sve jezične kartice u našim aplikacijama nemaju ograničenja za dodavanje teksta, pa je moguće izraditi flash kartice sa svojim omiljenim tekstovima pjesama ili odlomcima iz svojih omiljenih knjiga. Nakon dodavanja puno teksta možete se pomicati prema gore ili dolje i slušati pomoću sintesajzera govora.

Flashcards su dostupni za obuku u dva načina:

 1. Popis kartica način, gdje možete vidjeti sve kartice odjednom i pomicanje baze podataka gore / dolje. Svaka se kartica može izravno prebaciti s popisa dodirivanjem gumba flip.
 2. Otvorite karticu. Ovdje možete otvoriti karticu u punom prikazu s velikim sadržajem teksta i prijeđite prstom po karticama lijevo / desno. U ovom načinu rada moguće je uređivati ​​kartice, poslati ih u aktivnu i proučenu bazu podataka. Također je moguće priložiti slike i fotografije flash kartici za stvaranje asocijativnih "vizualnih slika". Svaka se kartica prebaci na drugu stranu jednostavnim dodirivanjem bilo gdje u tekstualnom polju.

U izborniku programa možete pronaći mnoge postavke za različite načine vježbanja.

Radimo na problemu nedostatka vremena za proučavanje, odlučili smo stvoriti jedinstveni audio player koji će svaki tekst i bilo koji oblikovan karticu izgovoriti bilo kojim redoslijedom, izmjenjujući strane strane riječi i njihovo prevođenje. Kao rezultat toga, strani jezik se može proučavati slično slušanju glazbe bilo gdje i bilo kada. Sada se ovaj alat provodi uz mogućnost slušanja 40-50 stranih jezika, ovisno o korištenoj uređaju i platformi. Vjerujem da će nakon nekog vremena naš igrač raditi sa svim poznatim jezicima planete.

Možda je važno zapamtiti riječi, na primjer, abecednim redom, obrnutim abecednim redom, slučajnim odabirom, temama itd.

Pomoću alata možete proučiti kombinaciju 67 stranih jezika. Sve vaše flash kartice pohranjene su na poslužitelju za oblak, tako da možete promijeniti uređaje, samo trebate zapamtiti svoju e-poštu i zaporku.

U skoroj budućnosti planiramo razviti alat za traženje izvornih govornika i funkciju video konferencije, pomoću koje možete kreirati nove jezične kartice tijekom razgovora ili lekcije.

Osim toga, uz pomoć naših flash kartica možete prakticirati ispravan izgovor riječi ili rečenica. Da bismo to učinili, provodimo i razvijamo alate s prepoznavanjem govora koji će slušati vaš izgovor i prikazati vaše pogreške.

Upotreba Leitnerovog sustava.

Leitnerov sustav je široko korišten način učinkovitijeg korištenja flash kartica koje je njemački znanstvenik novinar Sebastian Leitner predložio sedamdesetih godina.

To je jednostavna primjena načela razmaknute ponavljanja, gdje se kartice pregledavaju u povećanim intervalima.

U ovoj metodi se flash kartice razvrstavaju u skupine prema tome koliko dobro polaznik poznaje svakoga u Leitnerovoj kutiji za učenje. Učenici se pokušavaju sjetiti rješenja napisana na flash kartici. Ako uspiju, šalju karticu u sljedeću grupu. Ako ne uspiju, pošalju je natrag u prvu skupinu. Svaka sljedeća grupa ima dulje vremensko razdoblje prije nego što učenik treba ponovno posjetiti kartice. Ova se metoda može koristiti kako za učenje riječi stranog jezika, tako i za pamćenje drugih informacija.

S našom aplikacijom moći ćete koristiti Leitnerov sustav. Flash kartice mogu se premjestiti u nekoliko grupa. Na primjer, učitavate materijale za obuku u aplikaciju ili jednostavno odaberite gotove rječnik, a zatim dok se krećete kroz kartice, možete ih premjestiti u "proučavano" bazu podataka, ostaviti ih na palubi ako ne možete odmah zapamtite ih ili prebacite najteže riječi u aktivnu bazu podataka. Zatim najprije proučavate aktivnu bazu podataka, a zatim odabirete i povremeno izmijenite učeni materijal u proučavanoj bazi podataka.

Naš mozak ne razumije zašto se treba sjetiti velikog broja novih riječi i stalno pokušava riješiti nepotrebne informacije. Da bismo riješili taj problem, moramo doslovce prisiliti mozak da to učini. Zamislite da sjetite tisuću novih riječi, morate stvoriti nekoliko stotina tisuća ili čak milijune novih neuronskih veza u glavi! Kao rezultat toga svakako smo pametniji.

Da bismo postigli te ciljeve, razvijamo naš jedinstveni softver koji se može usporediti s tkalačkom stanicom za stvaranje novih neuronskih veza u mozgu - samo trebate odabrati pravi materijal i uložiti napor da postignete najbolji rezultat.