bu

Как да подобрим речника? Най-добрите начини за запомняне на нови думи

Andrew Kuzmin / 01 Jun

Как да подобрим речника?

Всеки ученик, който изучава чужд език, задава този въпрос. Има няколко основни начина за подобряване на речника, които ще покрием в тази статия:

 1. Слушайте и повторете думите, които искате да запомните
 2. Използване на метода на флаш картите
 3. Създаване на асоциации с визуални ефекти
 4. Запаметяване на изречения и фрази, съдържащи нови думи
 5. Произношение на нови думи
 6. Запаметяване на нови думи заедно с техните синоними и антоними
 7. Гледайте филми и видеоклипове на езика, който се учите

За да отговорите на въпроса "Как да подобря речника?" също така е необходимо да разберете индивидуалните или вродени характеристики на паметта си. За някои хора е по-добре и по-бързо да запомнят нови думи, като слушат, а за другите писането и преглеждането на писмения текст е по-ефективно. Много хора смятат, че е ефективно да запомня думи, използвайки снимки или снимки. Така че, можете да изберете комбинация от методи за подобряване на речника, които ще работят най-добре за вас.

Нека да анализираме всеки отделен метод и да разгледаме възможните инструменти за постигане на максимална ефективност:

 1. Слушайте и повторете думите, които искате да запомните

Много хора помнят новите думи най-добре с помощта на често слушане. Можете да намерите голям брой аудиозаписи, които могат да играят нови думи от материала, който изучавате, но какво, ако вече сте научили половината от думите в записа, но се мъчите да запаметите останалите думи? Да допуснем, че не е необходимо да слушате целия аудиозапис отново и отново, ако вече сте натрупали значителен брой думи. В допълнение, броят на повторенията и размерът на паузите между думите за всяко лице трябва да бъдат индивидуални, въз основа на характеристиките на паметта ви. За тази цел разработихме уникален аудиоплейър LingoCard, в който можете да изтриете всички научени думи и да слушате само тези, които наистина не знаете. Можете да коригирате броя на повторенията на думите (или техните преводи) и продължителността на паузите между думите до настройката, която ще работи най-добре за вас. Също така е възможно да създавате и да слушате свои учебни материали от текстови файлове. Просто качете текст с превод на плейъра и го слушайте. Този метод е особено ефективен, ако нямате свободно време да учите, защото можете да слушате учебния материал по всяко време и навсякъде. Понастоящем има голям брой аудио книги по определени теми. За да запомните нови думи, можете също така да ги добавите към списъка си в приложението и да ги слушате, като използвате плейъра.

 1. Използване на метода на флаш картите

Най-популярният начин за усъвършенстване на речника е създаването на флаш карти, където едната страна на картата има трудно запомняща се дума, а другата страна има смисъл или превод на думата. След като сте създали палуба с карти, ще започнете да ги разглеждате, като постепенно отстранявате картите, които вече сте изучавали, докато не сте научили цялата палуба. След няколко месеца от използването на този метод вече имах няколкостотин карти, които бяха изключително неудобни за пренасяне. Също така исках да променя реда на думите, които запаметях, например: азбучно, с обратен азбучен ред, на случаен принцип, в предмети и т.н. Затова реших да използвам смартфон, но не можах да намеря просто и удобно приложение. Така че имах идеята да създам ново приложение за смартфони и няколко месеца по-късно разработих първото мобилно приложение LingoCard с флаш карти и една база данни. Необходимо е да се правят карти с изразяване на думи и да се създават няколко бази с най-използваните думи. Започнах да обсъждам вариантите за внедряване с някои професионални разработчици, които познавах. Момчетата харесаха идеята ми и в резултат на това започнаха да се присъединят ентусиасти към проекта. След като внедрихме нови идеи, решихме да не спираме там и разработихме още няколко уникални инструмента, които вече са налични на две операционни системи: Android и iOS. Хостваме безплатно нашето приложение в Google Play и Apple Store за всички страни и всички националности.

как да подобрим речника

 1. Създаване на асоциации с визуални ефекти

Много хора имат добра визуална памет и за тях може да бъде много ефективно да се създават асоциации с визуални изображения. Например, ако видите обект, чийто чужд знак не можете веднага да си спомните, можете да направите снимка на този обект и да напишете дума на него на езика, който изучавате. С нашето приложение е възможно да създадете флаш карти с снимки от камерата или всякакви снимки от интернет. По този начин, ако имате добра визуална памет и не можете да си спомните някои думи или изрази, можете просто да копирате тази дума в търсачката и да изтеглите подходяща картина, като я поставите на флаш карта.

 1. Запаметяване на изречения и фрази, съдържащи нови думи

Това е много ефективен начин за подобряване на лексиката и изучаването на чужд език. По този начин веднага си спомняте куп думи и структура на изреченията. Това ви позволява да извлечете готово изречение в разговор, без да е необходимо да извиквате всяка дума поотделно. Ако думите, които се учат, имат няколко значения, този метод може да бъде много продуктивен. Това е много често срещано например на английски език и за да се разбере как се използва дума, е по-добре да го запомните в изречение. Повече от 120 хиляди различни тематични речници се събират на нашия сайт и около половината от тях се състоят от фрази и изречения.

 1. Произношение на нови думи

Честото и правилно произнасяне на думите, които се учите, помага да ги запаметявате перфектно. Този метод е добър за използване, след като слушате произношението на думите с последващо повторение. Опитайте се да ги произнесете в комбинация с други свързани думи или в изречения. Доставихме всички езикови карти с функция за слушане на всеки език, за да чуем пример за точното произношение. След стартиране на аудиоплейъра е много ефективно да повтаряте произношението на думи по време на паузи и за тази цел е по-добре да увеличите продължителността на паузите между думите в менюто за настройки на плейъра.

 1. Запаметяване на нови думи заедно с техните синоними и антоними

Една отлична техника е да запомните думи с техните синонимни или антонимни еквиваленти. Повечето хора мислят с помощта на асоциации и запаметяването на нова информация може да бъде много ефективно във връзка с учебни комбинации от подобни или противоположни думи. Можете да използвате тази техника, като създадете флаш карти със синоними и антоними. Изтеглете речници със синоними и антоними от интернет или ги намерете в многобройни самостоятелни уроци на езика, който се учите. След като компилирате необходимия учебен материал, можете да прехвърлите данните в текстови файлове и да ги качите в нашето приложение. В резултат на това ще създадете собствена качена база данни от флаш карти за учебния материал и ще можете да научите всяка комбинация от думи, използвайки всичките ни инструменти. Освен това в нашите бази данни вече има голям брой карти, създадени със синоними и антоними. В резултат на използването на този метод можете да запомните няколко нови думи със сходни или противоположни значения, които ще ви позволят значително да подобрите речника си.

 1. Гледайте филми и видеоклипове на езика, който се учите

Това е може би най-достъпният и ефективен метод за подобряване на лексиката, който може да се използва директно от местните хора. Това е чудесен метод за запаметяване на нови думи направо от езиковата среда. Когато изучавате нов език, е особено важно да разберете жарговете и идиомите, които могат да се намерят в игралните филми. Трябва да решите какъв тип чужд език искате да научите. Например, английският има много дивизии като американски английски, австралийски английски, британски английски и т.н. Въз основа на типа език, който искате да научите, трябва да изберете филми, които са заснети в съответната държава. Гледайте първо филми със субтитри за по-добро възприятие. Ако чуете дума, която не можете да си спомните веднага, трябва да го напишете в речника и да го повторите по-късно. Когато една трудно запомняща се дума се появи във филм, обикновено я поставям на пауза, превеждам я и я копирам в приложението LingoCard. След това слушам всички думи в плейъра и ги помня, използвайки картите. За да консолидирате материала, следващия път, когато гледате един и същ филм без субтитри - ако сте избрали много интересен филм, второто визуализиране няма да е скучно. В резултат на това с всеки филм, който гледате, ще трябва да създавате все по-малко нови карти, защото речникът ви непрекъснато ще се разширява. Не забравяйте за редовността; задайте цел да гледате поне един филм на седмица на езика, който се учите, или дори да гледате по-добре всички филми само на езика, който се учите и след известно време ще владеете новия език.

Опитайте да използвате всички налични методи, за да определите кой е най-добрият за вас.

как да подобрим речника

Когато решите за избора и разбирате за себе си как усъвършенствате речника си най-добре, трябва да помните основните положения на ефективното учене:

 1. Редовност. Трябва да практикувате всеки ден.
 2. Изберете само най-ефективните инструменти за обучение
 3. Определете най-доброто време за изучаване и изучаване на нов материал
 4. Анализирайте обема на изследваните материали
 5. Задайте ясна цел за количеството материал, което да запомните ежедневно, и общия обем В нашите мобилни приложения ние се опитахме да приложим всички възможни методи за подобряване на лексиката и сега те са достъпни за хората навсякъде по света. Трябва само да инсталирате приложението на своя смартфон и да се регистрирате в системата, за да запазите думите си в облачния сървър. Работим за създаването на международна образователна платформа за хора от всички националности, която дава възможност да се изучават чужди езици и езикови практики по целия свят. Надявам се, че нашите разработки ще подобрят значително производителността на обучението ви и ще ви помогнат значително да подобрите речника си.