hun

Hogyan fejleszthető a szókincs? A legjobb módja az új szavak memorizálására

Andrew Kuzmin / 08 Jun

Hogyan fejleszthető a szókincs?

Minden diák, aki idegen nyelvet tanul, felteszi ezt a kérdést. Számos alapvető módja van a szókincs tökéletesítésének, melyet ebben a cikkben ismertetünk:

 1. Hallgassa és ismételje meg a memorizálni kívánt szavakat
 2. A flash kártya módszer használata
 3. Hozzájárulások létrehozása látványokkal
 4. Az új szavakat tartalmazó mondatok és mondatok megjegyzése
 5. Új szavak kiejtése
 6. Új szavak megemlítése szinonimáikkal és antonimeikkel együtt
 7. Mozgóképek és videók megtekintése a tanult nyelven

A "Hogyan fejleszthető a szókincs" kérdésére válaszol? szükséges megérteni emlékezeted egyéni vagy veleszületett jellemzőit is. Néhány ember számára jobb és gyorsabb az új szavak megjegyzése hallgatással, mások számára az írásos és írásbeli szöveg hatékonyabbá tétele. Sokan úgy találják, hogy hatékonyan megjegyzi a szavakat képekkel vagy fényképekkel. Így választhat olyan módszerek kombinációját, amelyek javítják a szókincset, ami a legjobban működik az Ön számára.

Elemezzük külön az egyes módszereket, és mérlegeljük a maximális hatékonyság elérésének lehetséges eszközeit:

 1. Hallgassa és ismételje meg a memorizálni kívánt szavakat

Sokan emlékeznek az új szavakra a gyakori hallgatás segítségével. Számos olyan hangfelvétel található, amely képes új szavakat játszani a tanult anyagból, de mi van, ha már megtanulta a felvételen szereplő szavak felét, de megpróbálja megjegyezni a fennmaradó szavakat? Tegyük fel, hogy újra és újra nem szükséges hallgatni az egész hangfelvételt, ha már jelentős számú szót vett meg. Ezenkívül az ismétlések száma és a szavak közötti szünetek nagysága minden egyes személy számára egyedinek kell lennie a memória jellemzői alapján. Erre a célra kifejlesztettünk egy egyedülálló LingoCard audiolejátszót, amelyben törölhetjük az összes megtanult szót, és csak olyanakat hallgathatunk meg, amelyeket valójában nem tudtok. Beállíthatja a szavak ismétléseinek (vagy azok fordításainak) és a szünetek hosszának a szavak között a beállítást, amely a legmegfelelőbb az Ön számára. Lehetőség van saját szöveges fájlok létrehozására és hallgatására is. Egyszerűen tölts fel egy szöveges szöveget a lejátszóra és hallgasd. Ez a módszer különösen hatékony, ha nincs szabadidejük a tanuláshoz, mert bármikor és bárhol hallgathatja a tananyagot. Jelenleg számos témájú hangoskönyv áll rendelkezésre. Az új szavak memorizálása érdekében hozzáadhatja őket az alkalmazások listájához, majd meghallgathatja őket a lejátszó használatával.

 1. A flash kártya módszer használata

A szókincs javításának legkedveltebb módja a flash kártyák létrehozása, ahol a kártya egyik oldala nehezen emlékeztető, a másik pedig a szó jelentését vagy fordítását jelenti. Miután létrehoztál egy kártyacsomagot, elkezdsz átnézni őket, fokozatosan félretéve a már megtanult kártyákat, amíg megtudtad az egész fedelet. Néhány hónap múlva ezt a módszert használtam, már több száz kártya volt, amelyek rendkívül kényelmetlenek voltak magukkal vinni. Szintén meg akartam változtatni az általam memorizált szavak sorrendjét, például: betűrendben, fordított betűrendben, véletlenszerűen, témákban és így tovább. Úgy döntöttem, hogy okostelefont használok, de nem találtam egyszerű és kényelmes alkalmazást. Így aztán elképzelésem volt az új okostelefonos alkalmazások létrehozására, és néhány hónappal később kifejlesztettem az első mobil LingoCard alkalmazást flash kártyákkal és egy adatbázissal. Szükséges kártyákat készíteni a szavak kifejezésével, és több adatbázisot létrehozni a leggyakrabban használt szavakkal. Elkezdtem megvitatni a megvalósítási lehetőségeket olyan profi fejlesztőkkel, akikről tudtam. A srácok kedvelték az ötletemet, és ennek eredményeképpen a rajongók csatlakoztak a projekthez. Új ötletek bevezetése után elhatároztuk, hogy nem állunk meg, és több olyan egyedi eszközt fejlesztettünk ki, amelyek már két operációs rendszeren is elérhetők: Android és iOS. Ingyenes alkalmazást adtunk a Google Playen és az Apple Store-ban minden országban és minden nemzetiségben.

hogyan fejleszthető a szókincs

 1. Hozzájárulások létrehozása látványokkal

Sok embernek jó vizuális memóriája van, és számukra nagyon hatásos lehet a vizuális képekkel való egyesüléshez. Például, ha olyan objektumot lát, amelynek idegen jelentése nem emlékszik rögtön, akkor képet készíthet ebből az objektumból, és írhat egy szót arra a nyelvre, amelyet tanulmányoz. Alkalmazásaink lehetővé teszik, hogy flash-kártyákat készítsenek a fényképezőgépről vagy az internetről készített képekről. Így, ha jó vizuális memóriája van, és nem emlékszik néhány szóra vagy kifejezésre, csak átmásolhatja ezt a szót a keresőmotorba, és letöltheti a megfelelő képet, csatolva egy flash kártyához.

 1. Az új szavakat tartalmazó mondatok és mondatok megjegyzése

Ez egy nagyon hatékony módja a szókincs fejlesztésének és idegen nyelv tanulásának. Így azonnal emlékezni fogsz egy csomó szót és mondatszerkezetet. Ez lehetővé teszi egy kész mondat lekérését egy beszélgetésbe anélkül, hogy külön-külön fel kellene hívnia az egyes szavakat. Ha a tanult szavaknak több jelentése is van, akkor ez a módszer nagyon hatékony lehet. Ez nagyon gyakori például angolul, és egy szó használatának megértéséhez jobb megjegyezni egy mondatban. A honlapunkon több mint 120 ezer különböző tematikus szótárt gyűjti össze, és mintegy fele mondatokból és mondatokból áll.

 1. Új szavak kiejtése

A tanult szavak gyakori és helyes kiejtése segít megjegyezni őket tökéletesen. Ezt a módszert jól használhatja, miután meghallgatta a szavak kiejtését egy későbbi ismétléssel. Próbálja mondani őket más kapcsolódó szavakkal vagy mondatokkal együtt. Minden nyelvi kártyát hallgattunk minden nyelven, hogy halljuk a helyes kiejtést. Az audio lejátszó elindítása után nagyon hatékonyan ismételheti meg a szavak kiejtését szünetek alatt, és erre a célra jobb a szünetek hosszának növelése a lejátszó beállítási menüjében lévő szavak között.

 1. Új szavak megemlítése szinonimáikkal és antonimeikkel együtt

Kiváló technika a szavak memorizálása a szinonim vagy antonimszerű ekvivalensekkel. A legtöbb ember egyesületek segítségével gondolkodik, és az új információk megjegyzése nagyon hatékony lehet hasonló vagy ellentétes szavak tanulási kombinációival együtt. Használhatja ezt a technikát azzal, hogy flash kártyákat hoz létre szinonimákkal és antoníven. Letölthet szótárt szinonímákból és antonémiákból az internetről, vagy megtalálhatja őket a tanuló nyelv számos öntanított oktatóanyagában. Miután összeállította a szükséges oktatóanyagot, átviheti az adatokat szöveges fájlokra, és feltöltheti az alkalmazásunkba. Ennek eredményeképpen elkészíted saját feltöltött flash kártyádat a tananyagod számára, és mindenféle eszközzel megtanulhatsz szavak kombinációját. Ezenkívül nagyszámú, szinonímával és névvel létrehozott kártya már elérhető adatbázisainkban. Ennek a módszernek az eredményeként több új szót is megjegyezhet hasonló vagy ellentétes jelentéssel, ami lehetővé teszi, hogy jelentősen javítsa a szókincsét.

 1. Mozgóképek és videók megtekintése a tanult nyelven

Ez valószínűleg a leginkább elérhető és hatékony módszer a szókincs javítására, amelyet közvetlenül az anyanyelvi beszélőkből lehet használni. Ez egy nagyszerű módszer az új szavak memorizálására a nyelvi környezetből. Új nyelv tanulásakor különösen fontos, hogy megértsük a játékfilmekben megtalálható szlengeket és idiómákat. Meg kell döntenie, hogy milyen típusú idegen nyelvet szeretne tanulni. Például az angolnak sok olyan részlege van, mint az amerikai angol, az ausztrál angol, a brit angol és így tovább. A tanulni kívánt nyelv típusától függően olyan filmeket kell kiválasztania, amelyeket a megfelelő országban készítettek. A filmeket először feliratokkal nézheti a jobb észlelés érdekében. Ha olyan szót hall, amelyet egyszerre nem emlékszel, írd le a szótárba, és ismételje meg később. Ha a film egy nehezen emlékeztető szót jelenít meg, akkor általában szüneteltetem, lefordítom és lemásolom a LingoCard alkalmazásba. Aztán hallgatom a játékos összes szavát, és emlékezzem őket a kártyák használatával. Az anyag megszilárdításához a következő alkalommal, ha ugyanazt a filmet nézheti meg anélkül, hogy feliratok lennének - ha nagyon érdekes filmet választottál, a második nézet nem lesz unalmas. Ennek eredményeképpen minden egyes filmet nézni, kevesebb és kevesebb új kártyát kell létrehoznia, mert a szókincs folyamatosan bővül. Ne felejtsd el a szabályosságot; állítson be célt arra, hogy hetente legalább egy filmet nézzen meg a megtanulandó nyelvben, vagy még jobban nézze az összes filmet csak a tanult nyelvben, és egy idő után meg fogja tanulni az új nyelvet.

Próbáljon meg minden rendelkezésre álló módszert használni annak meghatározásához, hogy melyik a legjobb az Ön számára.

hogyan fejleszthető a szókincs

Amikor döntesz a választásról és megértsd magadnak, hogyan javítja legjobban a szókincsét, emlékeznie kell a hatékony tanulás legfontosabb alapelveire:

 1. Rendszeresség. Minden nap gyakorolni kell.
 2. Válassza ki a leghatékonyabb eszközöket a képzéshez
 3. Határozza meg az új anyag tanulmányozásához és tanulásához szükséges legjobb időt
 4. Elemezze a vizsgált anyag mennyiségét
 5. Tegyen egyértelmű célt arra, hogy mennyi anyag tárolja a napi és a teljes hangerőt Mobil alkalmazásaink során megpróbáltuk végrehajtani az összes lehetséges módszert a szókincs fejlesztése érdekében, és most már elérhetők bárhol a világon. Csak be kell telepítenie az alkalmazást az okostelefonjára, és be kell regisztrálnia a rendszerbe, hogy elmentse a szavakat a felhőszerveren. Törekszünk arra, hogy nemzetközi nevelési platformot hozzunk létre az összes nemzetiségű ember számára, amely lehetővé teszi az idegen nyelvek tanulmányozását és nyelvtanítását a világ minden táján. Remélem, hogy fejlesztéseink jelentősen javítani fogják a tanulási termelékenységet, és segítenek Önnek abban, hogy jelentősen javítsa szókincsét.