bu

Честотният речник е най-добрият начин да научите английски или друг език.

Andrei Kuzmin / 01 Jun

Честотният речник е колекция (списък) от думи на конкретен език, които се използват най-често в писмен или говорим език.

Речникът може да се сортира по честота, по азбучен ред, по групи думи (например първите хиляди от най-често срещаните думи, следвани от вторите и т.н.), по типичност (думи, които са често срещани за повечето текстове) и т.н. Честотните списъци се използват за изучаване и преподаване на езици, създаване на нови речници, приложения за компютърна лингвистика, изследване на лингвистична типология и др.

Информацията за честотата играе централна роля при изучаването на език. Проучванията показват, че 4000–5000 най-често срещани думи съставляват до 95 процента от писмен текст, а 1000 най-често срещани думи представляват 85 процента от речта. Въпреки че резултатите са само за английски, те предоставят ясно доказателство, че когато се използва честотата като общо ръководство за изучаване на речник, е възможно да се придобие лексикон, който ще служи на обучаемия през повечето време. Има две предупреждения, които трябва да имате предвид тук. Първо, броенето на думи не е толкова просто, колкото може да изглежда. Второ, честотните данни, съдържащи се в честотните речници, никога не трябва да действат като единствен източник на информация, който да насочва обучаемия. Въпреки това информацията за честотата е много добра отправна точка и може да доведе до бързи ползи. Следователно изглежда рационално да дадете приоритет на изучаването на думите, които е вероятно да чуете и прочетете най-често. Това е философията зад тази серия от речници.

"Не знам тази дума." „Какво означава тази дума?“ „Как се използва тази дума?“ Това са едни от най-честите молби за помощ от изучаващите чужди езици – и с основание.

Непознаването на достатъчно думи или правилните думи често е основната причина за неразбиране, неспособността да се чете и пише добре и множество свързани с това проблеми. Тази основна необходимост се усложнява от факта, че има просто толкова много думи, които трябва да се знаят на всеки език, но особено на английски, който може да съдържа над половин милион различни думи - и расте бързо.

За да общувате пълноценно на чужд език, трябва да знаете около 10 000 думи, така че е особено важно да запомните точно онези думи, които най-често се срещат в устната и писмената реч. Например в английския език има около 50 000 думи. Ако изучавате всичко без честотен речник, тогава дори след като запомните 10 хиляди думи, ще разберете чуждата реч много по-зле в сравнение със същия брой запомнени думи в честотния речник.

Също така препоръчвам да запомните цели основни изречения или изречения по теми, от които се нуждаете. Това ще ви позволи да разполагате с готови структури и комбинации от изречения, което в комбинация с познаването на честотния речник ще ви позволи бързо и без колебание да произнасяте цели изречения.

Вероятно всеки от вас е обърнал внимание, че когато говорят на чужд език, хората често правят много паузи в изречението, което създава явен дискомфорт на вашия събеседник. Тази техника ще ви позволи да водите диалог без заекване и бързо да „издавате“ конструкции на изречения.

Честотните речници Lingocard се съставят с помощта на специални алгоритми за анализ на честотата на думите, използвани в най-популярните книги от световната литература.

Разработихме мобилни приложения за лесно съхранение и запомняне на думи. Честотните речници в нашите приложения са достъпни за всяка комбинация от 67 чужди езика. Можете да получите основни честотни речници безплатно веднага след като влезете в нашето приложение.

След като изтеглите честотни речници, ще се сблъскате с основния проблем - запомнянето на голям брой нови думи и липсата на свободно време. Затова разработихме набор от софтуерни инструменти и упражнения за ефективно запаметяване.

Разработихме и абсолютно уникален аудио плейър, вграден в мобилното приложение Lingocard, с който можете да запомняте думи и изречения по всяко време, например докато шофирате. Като отбелязвате научения материал, винаги можете да слушате само нови и трудни за запомняне думи.

Не се изненадвайте от липсата на снимки в нашите продукти, които са познати на повечето потребители. Факт е, че ние зареждаме огромно количество думи и изречения във вашето устройство и ако правите това със снимки, ще ви трябва голямо количество памет. Въпреки това можете самостоятелно да добавите всяка снимка към вашите трудни думи и езикови карти. Ако сами изберете картинката за думата, това ще бъде особено ефективно и определено ще създаде допълнителни невронни връзки в мозъка ви.

Възможността за бърз превод на думи и изречения и в двете посоки – от чужди към местни и обратно – е невероятно ценна. За да се улесни това, от решаващо значение е да се даде приоритет на запомнянето на езикови карти, като се започне от родния език и след това се премине към чуждия (и обратно). В менюто на приложението можете лесно да конфигурирате желаните настройки на картите, за да поддържате този процес.

Не забравяйте да проверите предварително изучения материал, за това просто трябва да маркирате изучените карти и ще ви позволи да отворите този каталог от всяко мобилно устройство, за да проверите запаметяването или да наблюдавате резултатите си.

По този начин можете да създадете свой собствен учебен материал или да изтеглите свои собствени честотни речници от текстови файлове, да ги съхранявате безплатно на облачен сървър и да изучавате езици с максимална ефективност.

Много е ефективно да научите честотни речници заедно с основните изречения. Запомнянето на изречения ще формира в ума ви готови модели и снопове от думи, с помощта на които можете да водите диалог без паузи между думите, без да мислите за снопа от думи и правилната конструкция на изреченията.

В приложенията Lingocard можете да намерите честотни речници за всеки чужд език и първи да научите най-използваните думи в разговорната реч!